Novija hrvatsko-američka književnost : od iseljeničkog, etničkog do dijasporijskog pisma - Šesnić, Jelena (2007)
Preuzimajući pojam i određenje dijaspore iz antropologije, sociologije i kulturalnih studija, autorica predlaže, oslanjajući se na prethodne istraživače ranije i suvremene hrvatsko-američke književnosti , odmak od tradicionalnih određenja kao što su, naizmjence, egzilna, iseljenička/useljenička, etnička književnost te uporabu pojma dijasporijsko pismo. Time se upućuje na moguće trajnije veze između korpusa domaće književnosti i djela koja nastaju u okružju drugih lingvističkih i geo-političkih cjelina, ali problematiziraju veze s hrvatskom književnošću i kulturom.
Projekt MZOS
HRV