Od ljekaruša do new agea – tradicijska medicina Dalmacije - Bukovčan, Tanja (Array, 2006)
Etnomedicina, medicinska antropologija i narodna medicina neke su od disciplina koje se bave raznim temama koje se odnose na tradicijsku medicinu i kros-kulturalne koncepte zdravlja i bolesti. Etnomedicina i medicinska antropologija su se kao discipline razvile 1970-ih, nakon što je većina biomedicinskih projekata koji su ponuđeni ne-zapadnim zemljama i zemljama trećeg svijeta bila potpuno bezuspješna. Postalo je jasno da se medicinski koncepti moraju tretirati kao kulturni koncepti i kao dio pojedinih kultura. Danas se dvije discipline bave tekućim etnomedicinskim pitanjima kako u ne-zapadnim, tako i u zapadnim društvima, u ruralnim i urbanim područjima, a njihova saznanja se smatraju nephodnima ne samo u istraživanjima kulture, već se nameću i kao rješenja mnogih praktičnih problema vezanih uz zaštitu zdravlja i prevenciju bolesti. Istraživanja o tradicijskim konceptima zdravlja i bolesti na prostoru jugoistočne Europe vezana su uz pojam 'narodne medicine', koji je predstavljen kao 'manifestacija kozmologije'. Većina istraživanja bavila se sa vjerovanjima i običajima vezanima uz tradicijsko liječenje i sa njihovom mitološkom pozadinom. Publikacije na tu temu bile su većinom deskriptivne etnografije, koje su skupljale podatke i recepte (poznate ljekaruše) o liječenju u ruralnim područjima. U vrijeme kada je biomedicina (19., 20. stoljeće) već zauzela primat u zapadnjačkom medicinskom diskursu, nije čudno što je tradicijska medicina smatrana egzotičnom, a svako istraživanje tih tema je u potpunosti zanemarivalo biološke, rodne, sociološke, statusne i kulturne aspekte tehnika liječenja. Ovo izlaganje će pokušati pokazati razvoj istraživanja tradicijske medicine na području Jadrana, polazeći od dalmatinskih ljekaruša objavljenih u Zborniku za narodni život i običaje HAZUa, a fokusirati će se na moguću kulturnoantropološku analizu tradicijskog medicinskog sustava otoka Visa, u kojem se ističu dvije moguće podvrste – sustava liječenja koji su koristili ribari na višednevnim ribarenjima i sustava koji su žene koristile u svakodnevnim prilikama. Spomenuti će se i rastuća tendencija organiziranog uzgoja ljekovitog bilja na Visu i njegova trendovska uporaba u alternativnim medicinskim sustavima.