Gdje su granice Balkana? (sociolingvistički pogled) - Peti-Stantić, Anita (Array, 2006)
U radu se raspravlja o temeljnim pojmovima balkanske filologije, prije svega o razgraničenju geografskih, povijesnih i jezičnih kriterija za utvrđivanje pripadanja ili nepripadanja balkanskome svijetu. Pri tome se propituje dvoje: 1. stupanj (ne)slaganja stručnjaka u vezi s razumijevanjem tih pojmova (npr. Balkan, balkanski jezici, balkanski jezični savez) u relevantnim priručnicima i studijama ; 2. stupanj (ne)osviještenosti poimanja balkanskoga kao slike o sebi u zrcalu stvarnosti na južnoslavenskom prostoru. Na kraju se ističe da je za postavljanje kriterija za utvrđivanje uzroka približavanja gramatičkih struktura jezika o kojima je riječ uz unutarjezične, potrebno ispitati i izvanjezične silnice obuhvaćene (samo)identifikacijskom slikom slike o Balkanu.