Genetsko programiranje na primjeru unaprijed zadane funkcije - Mateljan, Vladimir (Array, 2006)
U ovom radu razmatra se princip funkcioniranja genetskog programiranja kroz primjer evoluiranja unaprijed zadane funkcije u obliku RPN (obrnute poljske) notacije. Pobliže su objašnjeni osnovni pojmovi i principi genetskog programiranja: genetsko programiranje kao vrsta pretraživanja prostora rješenja, genetski operatori mutacije i rekombinacije, kao i selekcijski pritisak na populaciju rješenja. Isto tako je detaljno objašnjen algoritam evolucijskog procesa u genetskom programiranju, te fitness funkcija kao automatizirana mjera uspješnosti jedinki. Prikazane su vrste reprezentacija jedinki: genomi u obliku stabla, grafova, linearnih struktura, genomi u obliku strojnog jezika i drugi oblici. Na kraju je napravljena ilustracija evolucijskog procesa na primjeru unaprijed zadane funkcije, sa dobivenim rezultatima.