Jezik za ekstrakciju podataka iz relacije u sekvencijalnu datoteku - Mateljan, Vladimir (Array, 2006)
U ovom se radu daje prijedlog specifičnog programskog jezika koji će omogućiti ekstrakciju podataka - postupak prijepisa podataka - iz relacije u sekvencijalnu datoteku. Jezik za ekstrakciju podataka nadopunjuje postojeće jezike za manipulaciju relacijama i implementira se u sustavu za upravljanje bazom podataka na način da se podaci iz relacije prepišu u sekvencijalnu datoteku bez promjena, odnosno da povrat podataka iz datoteke u relaciju bude reverzibilan. Polazište za formiranje novog jezika je relacijski model podataka, teorija podatkovnih struktura i teorija formalnih jezika.