Contributions to the Strategy of Information Society Development in the Republic of Croatia - Grbavac, Vitomir (Array, 2001)
Kao posljedice informacijske revolucije koja je izrasla na svekolikoj primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija i na njima zasnovanih info sustava, je i izgradnja informacijskog društva, koje sa sve jačim intenzitetom prožima kako razvijene zemlje i zemlje u razvoju, tako i tranzicijske zemlje, kojima je ostalo relativno malo vremena da se kroz strategijske smjernice uključe u ovu svjetsku utrku. Korištenjem prikladnih metodologija, u radu su opisana iskustva izgradnje informacijskog društva pojedinih razvijenih zemalja, kroz američki pristup, japanski pristup, EU pristup. Također se u radu pokušalo sintetizirati relevantne elemente hrvatskog puta u informacijsko društvo, i u skladu s tim stremljenjima date su određene sugestije i mjere za unapređenje, kako ne bismo postali tehnološka i ekonomska kolonija pojedinih razvijenih zemalja.