Obrazovanje Roma u Hrvatskoj - Hrvatić, Neven (Array, 2005)
Postojeći sustav odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj, iako pruža jednake mogućnosti za svu djecu, nije dovoljno fleksibilan za specifične potrebe romskih učenika. Postojanje zakonske regulative i praktične realizacije nastave na jeziku nacionalnih manjina nije do danas rezultiralo značajnijim pomakom za učenike Rome. Uvažavajući činjenice kako romska djeca gotovo nisu uključena u predškolski odgoj (manji dio polazi programe za uključivanje u školu), kako nisu utemeljene "romske" škole (ni dvojezična nastava i njegovanje jezika i kulture), u školskom sustavu nema učitelja Roma (u nastavi sudjeluju romski pomagaći), kako je prolaznost vrlo niska u osnovnim školama (a srednje škole polazi zanemariv broj učenika Roma), kako nema udžbenka i priručnika za nastavu na romskom jeziku.., dolazimo do zaključka kako su prijeko potrebne inovacije, kao i postupno utemeljenje cjelovitog i specifičnog sustava odgoja i obrazovanja za Rome.