Ženska tijela - "slomljena" politička tijela. Društvena kontrola žena pomoću reproduktivnih tehnologija. - Galić, Branka (2006)
Reproduktivne tehnologije nose povijesne i društvene odnose ugrađene u njih na takav način da su ženski izbori u stvarnosti vrlo ograničeni. Proizvodnja i upotreba reproduktivnih tehnologija danas je i nastavlja biti oblikovana interesima muške moći. Budući da su patrijarhalni društveni odnosi ugrađeni u tehnologiju, tehnološki učinci društva koje je strukturirano rodnim nejednakostima odražava te neravnoteže. S jedne strane, one su ponudile ženama da odluče da li će, kada i pod kojim uvjetima imati dijete ; s druge strane, dominacija medicinske profesije i države u reproduktivnim tehnologijama omogućila je drugim akterima da imaju čak i veće mogućnosti izražavati kontrolu nad ženskim životima. Reproduktivne tehnologije u tom kontekstu su "mač sa dvije oštrice". Stvarne opasnosti za žene koje prate medicinske i znanstvene prednosti u sferi reprodukcije izravno se odnose na različite okolnosti ženskog položaja u društvu te na nečije sposobnosti plaćanja. Feministička kritika reproduktivnih tehnologija ne ide dalje od zahtjeva za pristupom znanju i resursima da su žene sposobne oblikovati iskustvo reprodukcije prema svojim vlastitim određenjima.
Projekt MZOS
HRV