Bioetička pitanja i konstrukcija religijskog identiteta - Cifrić, Ivan; Nikodem, Krunoslav (2006)
U radu se analiziraju stavovi prema statusu ljudskog embrija i pobačaju u kontekstu konstrukcije religijskog identiteta. S obzirom na socijalnu i religijsku strukturu i sučeljavanje modernizacijskih i re-tradicionalizacijskih procesa u hrvatskom društvu, polazi se od hipoteze da je religijska identifikacija važan čimbenik u pozicioniranju stavova prema naznačenim bioetičkim pitanjima. Religijski identitet konstruira se kroz tri dimenzije - spolno-moralnu, tradicionalnu i individualističku. U daljnjoj analizi te dimenzije se povezuju sa stavovima o statusu ljudskog embrija i pobačaju. U tom smislu, u radu se hipotetički pretpostavlja: a) povezanost između stavova da ljudski život počinje u trenutku začeća, da je ljudski embrij osoba i stavova bližih zabrani pobačaja sa spolno-moralnom i tradicionalnom dimenzijom religijskog identiteta ; b) također se pretpostavlja povezanost stavova koji niječu osobnost ljudskog embrija i odobravaju pobačaj s individualističkom diimenzijom religijskog identiteta. Rad se temelji na rezultatima empirijskog istraživanja o različitim aspektima bioetike koje je provedeno tijekom travnja i srpnja 2005. godine na prigodnom uzorku studenata zagrebačkog sveučilišta (N=492). Istraživanje je provedeno metodom ankete (grupno anketiranje) na studentima prve i četvrte godine na pet fakulteta (Filozofski fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Katoličko-bogoslovni fakultet i Prirodoslovno-matematički fakultet i Medicinski fakultet).
Projekt MZOS
HRV