Računalo ili raćunalo uz pomoć računala - Družijanić Hajdarević, Ela (Array, 2006)
Postoji mit o glasovima č, ć, dž i đ koji čovječanstvo (ili barem one pojedince koji te glasove imaju u materinskom jeziku) dijeli na one kojima njihov izgovor i pisanje "ide" ili "ne ide". Većini je pojedinaca kojima to "ne ide" ta teorija dobro došla te su odgovornost jednoglasno prebacili na pripadnost određenome podneblju, odnosno zavičajnome govoru. Učenicima bi pravovremenim uvođenjem govornih i pravopisnih vježbā u obrazovni sustav bilo olakšano neposredno usvajanje i pravilna uporaba tih glasova (slova) u govoru i pismu. Budući da se učitelji nemaju vremena u nastavi posvetiti tom zadatku potrebnim intenzitetom, od velike bi pomoći bio obrazovni softver namijenjen samoučenju. U istraživanje su uključeni učenici viših razreda osnovne škole. Članak će pokazati koliko uporaba računala u obrazovanju pomaže u usvajanju glasovnoga sustava, kad je kasno ispravljati pogrešno usvojeni glasovni sustav, postoje li riječi hrvatskoga jezika koje predstavljaju problem svim ispitanicima.