PRILOG POZNAVANJU SUSTAVA DRŽAVNE UPRAVE U REPUBLICI HRVATSKOJ OD 1990. DO 2005. GODINE - Boras, Damir (Array, 2006)
30. svibnja 1990. godine u Republici Hrvatskoj održani su neposredni, tajni i višestranački izbori nakon kojih je utemeljen Sabor RH kao ustavotvorna i zakonodavna skupština. 8. listopada 1991. RH raskida državno-pravne sveze na temelju kojih je zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ. Već 25. srpnja 1990. g. republički sekretarijati i komiteti nastavljaju s radom kao republička ministarstva, a Izvršno vijeće Sabora SR Hrvatske mijenja naziv u Vlada RH. Sustav državne uprave uređen je Zakonom o sustavu državne uprave, Zakonom o Vladi Republike Hrvatske, relevantnim propisima o Vladinim uredima, Zakonom u ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, te Uredbom o ustrojavanju županijskih ureda. U 16 godina, od 1990. do 2005., u Republici je Hrvatskoj došlo do mnogih i brojnih reorganizacija sustava državne uprave, npr. samo je relevantni zakon o središnjim tijelima državne uprave (ministarstvima i državnim upravnim organizacijama) mijenjan i nadopunjavan 18 puta, u prosjeku svakih 11 mjeseci. Točno poznavanje upravne povijesti određene institucije polazna je točka pružanja preciznih i smislenih znanstvenih informacija korisnicima arhivskog gradiva, što je, uz čuvanje i zaštitu gradiva, temeljna zadaća arhiva.