Očuvanje elektroničkih informacijskih objekata : arhivi, knjižnice, muzeji - zajednička koncepcija - Stančić, Hrvoje (2004)
Uvodno autor određuje kontekst problema očuvanja gradiva u elektroničkom obliku, potom definira koncept elektroničke baštine, te objašnjava najznačajnije oblike u kojima se ona pojavljuje. Nadalje, autor analizira elektroničku baštinu kao elektronički informacijski objekt, pri čemu izlaže o pitanju razlikovanja elektroničkog originala od elektroničke kopije. Zatim objašnjava osnovne karakteristike elektroničkih informacijskih objekata na fizičkoj, logičkoj i konceptualnoj razini. U nastavku prikazuje metode očuvanja elektroničkih informacijskih objekata na dulji vremenski rok. Autor potom razlaže model očuvanja elektroničkih zapisa nastao u okviru međunarodnog InterPARES projekta, objašnjava kontekst u kojem on djeluje, te sugerira način njegove primjene. Na kraju, autor iznosi potrebu zajedničkog pristupa arhiva, knjižnica i muzeja očuvanju autentičnih elektroničkih informacijskih objekata čije bi rješavanje, zbog kompleksnosti problema, pridonijelo razvoju cijelog područja informacijskih znanosti.
Projekt MZOS
HRV