Avaritia i inflacija: percepcije ekonomskih pojava u preambuli Dioklecijanova edikta - Jovanović, Neven (Array, 2005)
Edikt o cijenama prodajne robe (Edictum de pretiis rerum venalium), izdan 301, jedan je od najpoznatijih dokumenata Tetrarhije. Prije samog popisa cijena edikt sadrži opširnu, retorički dotjeranu preambulu u kojoj carevi - ili oni koji su u njihovo ime pripremili dokument - izlažu svoje razloge za donošenje ove mjere. Zanima me način na koji su ti razlozi formulirani: odabir riječi, stilskih sredstava, smještaj značenjskih naglasaka. Smatram da analizom tog "površinskog" sloja teksta možemo locirati razlike - ali i sličnosti - u načinu razmišljanja i poimanja ljudi antike i ljudi današnjice. Ogledni će primjer takvog lociranja biti prikaz inflacije (ili njezinih simptoma) u preambuli Dioklecijanova edikta nasuprot nekim prikazima istog fenomena u 20, odnosno 21. stoljeću.