Provjera nekih psihometrijskih karakteristika hrvatske verzije pavlovijanskog upitnika temperamenta - Lučev, Ivana (Array, 2005)
Temperament se odnosi na formalne karakteristike ponašanja kao što su karakteristična razina energije s kojom osoba reagira, načini na koje osoba pokazuje i doživljava svoja raspoloženja te promjene tih raspoloženja. Pavlovijanski upitnik temperamenta (PTS) su njegovi autori (Strelau, Newberry i Angleitner, 1999) razvili kao instrument koji bi trebao omogućavati procjenu bihevioralne ekspresije osobina središnjeg živčanog sustava, tj. dimenzija temperamenta kako ih je razumio Pavlov i sadrži 3 subskale, koje mjere snagu ekscitacije (SE), snagu inhibicije (SI) te mobilnost (MO). Postupak koji su autori (Strelau, Angleitner i Newberry, 1999) predvidjeli za formiranje različitih jezičnih verzija upitnika je donekle neuobičajen. Za svaku novu jezičnu verziju PTS-a potrebno je prevesti univerzalni skup čestica i primijeniti ih na reprezentativan i dovoljno velik uzorak sudionika a zatim se u konačnu verziju upitnika izaberu čestice koje su najreprezentativnije za kroskulturalno univerzalne dimenzije temperamenta u kulturi za koju se konstruira ta jezična verzija instrumenta. Cilj ovog istraživanja je na uzorku od 435 sudionika, studenata i srednjoškolaca iz Zagreba i Rijeke (dobni raspon od 17 do 26 godina) provjeriti neke psihometrijske karakteristike hrvatske verzije PTS upitnika koja je konstruirana 2002. godine. U izlaganju će se razmotriti psihometrijske karakteristike instrumenta koje su dobivene u istraživanju (pouzdanost, faktorska struktura) i usporediti ih s rezultatima koji su dobiveni za druge jezične verzije PTS upitnika. S obzirom na osobitosti u postupku formiranja novih jezičnih verzija ovog instrumenta komparabilnost metrijskih karakteristika različitih verzija je naročito zanimljivo pitanje.