MOŽDANI VAL P300 I LIČNOST U VIDNOJ ODDBALL PARADIGMI - Tatalović, Vorkapić, Sanja (Array, 2005)
Cilj istraživanja je bio provjeriti postoji li povezanost između mjera P300-vala i ekstraverzije ispitane Eysenckovim upitnikom ličnosti (EPQ-R). Vezano uz novija istraživanja u kojima se značajno veća P300-amplituda kod introverata objašnjavala bržim efektom habituacije kod ekstraverata kod laganih zadataka (Stenberg, 1994), a ne kao prije višom razinom kortikalne pobuđenosti kod introverata (Eysenck, 1967), očekivala se značajna pozitivna povezanost između ekstraverzije i P300-amplitude, ali ne i između ekstraverzije i P300-latencije. Hipoteza je utemeljena na preduvjetu težeg vidnog zadatka diskriminacije, a korišten je standardni podražaj reverzibilne šahovske ploče u dvije serije snimanja. U istraživanju je sudjelovao selekcionirani uzorak od N=54 studentice psihologije u rasponu od 19-23 godine, sve dešnjakinje. P300-latencije snimljene na okcipitalnim elektrodama bile su značajno duže, a P300-amplitude značajno manje, od onih snimljenih na parijetalnim elektrodama bez obzira na seriju snimanja. S obzirom na seriju snimanja utvrđena je tendencija pada u P300-amplitudi, koja je bila značajna na elektrodi O2, što je ukazalo na postojanje efekta habituacije. Dalje, utvrđeno je da su ekstravertiranije, a još više visoko avanturistične sudionice pokazale značajno kraće P300-latencije izmjerene na parijetalnoj skupini elektroda (P3 i P4), dok nije utvrđena značajna povezanost između stupnja ekstraverzije i P300-amplitude. Ovaj je nalaz brže inicijalne evaluacije zadanog ciljnog podražaja kod ekstraverata objašnjen na osnovi njihovih značajki « više usmjerenosti na reagiranje» , dok su introverti « više usmjereni na promatranje» (Brebner i Cooper, 1985), te pripisana dominirajućoj crti avanturizma kod ekstraverata. Svakako, izuzetan značaj u interpretaciji rezultata imao je faktor niskih zahtjeva u samom oddball zadatku. Značajan posredujući utjecaj pokazale su varijable: problema s vidom, konzumiranja alkohola, tendencije k davanju socijalno poželjnih odgovora, stupnja depresivnosti, pijenje kave, uzimanja lijekova i pušenje, što ukazuje na vrlo visoku osjetljivost P300-vala.