Spolne razlike i seksualna orijentacija: zajedničko neurorazvojno podrijetlo? - Hromatko, Ivana; Tadinac Meri (2005)
Prema neurorazvojnim teorijama, etiogeneza spolne orijentacije usko je povezana sa spolnom diferencijacijom mozga: istraživanja su pokazala da su u nekim osobinama homoseksualne žene u većoj mjeri maskulinizirane od heteroseksualnih, a da su homoseksualni muškarci, ovisno o proučavanoj osobini, ili u većoj ili u manjoj mjeri maskulinizirani od heteroseksualnih muškaraca. Stoga se spolna orijentacija često koristi kao varijabla kod testiranja hipoteza o razvoju spolnih razlika. Cilj ovog istraživanja bila je usporedba homoseksualnih (n=133) i heteroseksualnih (n=302) sudionika na nekoliko osobina koje su se pokazale spolno dimorfnim u ranijim istraživanjima. To su sklonost kratkoročnim ili dugoročnim vezama, seksualnoj ili emocionalnoj ljubomori, veća ili manja izbirljivost kod odabira partnera, te preferencije za mlađe ili starije partnere. Pokazalo se sljedeće: 1.) heteroseksualni muškarci su skloniji kratkoročnim vezama i od homoseksualnih muškaraca i od žena bilo koje seksualne orijentacije, dok se žene različitih seksualnih orijentacija međusobno ne razlikuju po (ne)sklonosti kratkoročnim vezama, 2.) heteroseksualne muškarce više uznemirava pomisao na seksualnu nevjeru njihove partnerice nego heteroseksualne žene, i po tome se ne razlikuju od homoseksualnih muškaraca, dok se homoseksualne žene razlikuju od heteroseksualnih, te imaju obrazac ljubomornih odgovora sličniji muškom, 3.) žene su općenito izbirljivije neovisno o seksualnoj orijentaciji, a heteroseksualci su izbirljiviji od homoseksualca, te 4.) heteroseksualni muškarci preferiraju mlađu partnericu, a homoseksualni starijeg partnera, dok žene obiju orijentacija preferiraju starije partnere/ice, s tim što heteroseksualne žene smatraju poželjnom veću razliku u godinama.
Projekt MZOS
HRV