Ideae magnanimitatis Illyricae et Pannonicae: barokni heroizam i (de)konstrukcija egzemplarnog nacionalnog pamćenja - Blažević, Zrinka (2006)
U radu se pokušava interpretativno osvijetliti naoko anakroni fenomen konstruiranja ranomodernoga "ilirskoga" nacionalnog pamćenja na primjeru danas gotovo zaboravljenog latinskog spjeva Ivana Franje Čikulina Ideae magnanimitatis Illyricae et Pannonicae (Zagreb, 1705.). Budući da je djelo primarno bilo namijenjeno "obrazovanju mladeži" zagrebačke isusovačke akademije, ponajprije će se analizirati retoričko-poetičke strategije konstruiranja odnosno modaliteti interiorizacije normativnog i legitimnog nacionalnoga pamćenja (npr. genološka translacija, egzemplarna inscenacija virtutis heroicae itd.) u diskursu baroknog heroizma. Premda bi se na osnovu strukture djela moglo zaključiti da se diskurzivna konstrukcija i reprezentacija supostavljenih "ilirskog" i "panonskog" nacionalnoga pamćenja zasniva na principu paralelizma i ekvivalencije, pomnije će čitanje razotkriti da je na djelu popularna barokna strategije kontrastivne disimulacije, čime se moralno superiorni "ilirski" nacionalni autostereotip gradi kao opreka negativnom ili barem etički ambivalentnom "panonskom" heterostereotipu. Konačno, na temelju povijesno-političke kontekstualizacije pokušat će se ocrtati neke od pragmatičnih funkcija Čikulinova spjeva i to kako u pogledu dispozitornih pedagoških modela etičke, tako i ideološko-političke formacije sukladno aktualnoj emancipacijskoj politici hrvatskih staleža.