Buna 1755. u svjetlu narativnih izvora - Blažević, Zrinka (2005)
Buna 1755. u svjetlu narativnih izvora Turbulentna zbivanja iz 1755. godine koja su u percepciji suvremenika primarno doživljavana kao subverzivna prijetnja normativnom društvenom i političkom poretku, predstavljaju ključnu referencijalnu okosnicu suvremene hrvatske analističke produkcije. U komparativnoj analizi šest najznačajnijih narativnih izvora, Krčelićevih Annua i Pridavka kronici, ljetopisa križevačkog župnika Ivana Josipovića i isusovca Ivana Krstitelja Šimunića, anala bolonjskog Ugarsko-ilirskog kolegija te memoara Adama Oršića Slavetičkoga pokušat će se ispitati temeljna obilježja historijske reprezentacije tijeka pobune, njezinih uzroka, povoda i posljedica te konačno, vrijednosnih kvalifikacija bune i njezinih glavnih protagonista. Na taj će se način nastojati ne samo identificirati specifičnosti narativnih strategija pojedinih ljetopisa i njihovi ideologijski kodovi, već i ocrtati glavne odrednice "politike pamćenja" hrvatske političke i kulturne elite u drugoj polovici 18. stoljeća.