Još jedan franački teolog u Dalmaciji: Amalarije iz Metza i njegovo putovanje u Carigrad 813. godine. - Vedriš, Trpimir (2004)
U izlaganju se upućuje na, u hrvatskoj historiografiji dosad nepoznate ranosrednjovjekovne izvore: "Epistula ad Hilduinum abbatem" i "Versus Marini", spise franačkog liturgičara Amalarija iz Metza († o. 850.). Predvodeći carsko poslanstvo u Carigrad Amalarije se u lipnju 813. godine zaustavio u Zadru. Razgovor sa zadarskim biskupom upotrijebio je kao povod za raspravu o liturgijskim običajima sačuvanu pod imenom "Epistula ad Hilduinum abbatem". Drugi spis "Versus marini" posvećen je Amalarijevu suputniku Petru opatu samostana sv. Silvestra u Nonantoli. Ta je pjesma uspomena na zajedničko putovanje Jadranom i Egejskim morem. Iako u tome spisu Amalarije izravno ne govori o Dalmaciji spominjanje "slavenske obale" možda je moguće interpretirati kao opis stanja na Jadranu početkom 9. st.
Projekt MZOS
hrvatski