Dalmatinska gradska elita u ranom srednjem vijeku: obitelj i vlast - Nikolić, Zrinka (1999)
Iako proučavanje dalmatinske gradske elite u ranom srednjem vijeku, ne pruža mogućnost za iscrpna istraživanja kao za kasnija stoljeća, oskudica izvorne građe može se djelomično nadoknaditi novim metodama u istraživanjima te usporedbom sa sličnim sredinama mediteranske Europe toga vremena. Istraživanje obiteljske strukture dalmatinske gradske elite pokazalo je da se ona nalazi u procesu mijene iz kognatskog u agnatski model obitelji. Time se uklapa u općenite procese u Europi toga vremena. Takva se struktura obitelji pokazala pogodnom za strukturiranje vlasti u dalmatinskim gradovima, koja se temeljila više na odnosima snaga obitelji nego na natjecanju pojedinaca. Niti jedna obitelj nije uspjela osigurati sukcesivno prenošenje vlasti kroz više generacija, s iznimkom zadarskih Madijevaca. Oni su i jedina obitelj koja je imala ambiciju proširiti vlast izvan lokalnih gradskih okvira, prvotno na prostor srednje Dalmacije, a možda i na cjelokupni teritorij teme Dalmacije. Nakon njihova neuspjeha, pripadnici drugih istaknutih obitelji sprečavaju monopolizaciju vlasti. Tako se tijekom ovog razdoblja u svakoj sredini postupno izdvaja više istaknutih obitelji, koje su začeci oblikovanja dalmatinskoga gradskoga plemstva u idućim stoljećima.
Projekt MZOS
HRV