Promjene u pravima nasljeđivanja žena u dalmatinskim gradovima u srednjem vijeku - Nikolić, Zrinka (2004)
U razdoblju od 11. do 14. stoljeća žene su u Dalmaciji postupno izgubile pravo na jednak udio u nasljedstvu s braćom nakon smrti roditelja. To nasljedstvo zamjenjuje miraz prilikom sklapanja braka. Ključna promjena u različitom tretmanu potomaka muškog i ženskog roda dogodila se u plemićkim obiteljima tijekom 13. stoljeća i jedan je od najvažnijih čimbenika u konačnom oblikovanju patrilinearne agnatske obitelji. U ovom se radu analizira proces promjene u pravima nasljeđivanja na primjerima Zadra, Trogira i Splita u 13. i 14. stoljeću. Utvrđuje se da postupno isključenje žena iz jednakog udjela u nasljedstvu s braćom počinje najprije u Zadru i vjerojatno je povezano sa snažnijim razvojem novčane privrede tog grada u odnosu na druge dalmatinske gradove.