Posredovanje milosrđa i pravde prije prava: primjeri nekih sudskih odluka u srednjovjekovnom Zadru - Nikolić, Zrinka (2005)
Na temelju nekoliko sudskih procesa u srednjovjekovnom Zadru pokazuje se da su zadarski suci poneki put donosili odluke koje se nisu nužno vezale uz kodificirano pravo već su bile potaknute željom da se dođe do rješenja koje bi u što većoj mjeri zadovoljavalo zainteresirane stranke pa i javno mnijenje. Prvi je primjer iz jedanaestog stoljeća i tiče se spora između buduće opatice Većenege i nasljednika njezinog pokojnog svekra u kojem presuđuje Većenegin rođak prior Drago. Ostali primjeri tiču se procesa oko nasljedstva koji se vode u Zadru u pedesetim godinama četrnaestog stoljeća nakon Crne smrti i mletačke opsade. Iako su u ovim slučajevima sudili zadarski knez i njegovi savjetnici koji su dolazili iz Venecije, zanimljivo je da neke tendencije u donošenju odluka ostaju iste.