Obitelji zadarskih nadbiskupa od 12. do 14. stoljeća - Nikolić, Zrinka (2004)
U ovom se radu na temelju suvremenih izvora, kasnije zadarske tradicije (koju prenose Ferrari-Cupilli, Guerrino Ferrante, Bianchi) te novije historiografije (prije svega Vesne Jakić-Cestarić) razmatra obiteljsko porijeklo i veze zadarskih nadbiskupa porijeklom iz domaćih obitelji u razdoblju od 12. do kraja 14. stoljeća. Uz kraće reference na biskupe Grgura i Mihovila s početka 12. stoljeća, osobita se pažnja posvećuje nadbiskupima Lampridiju, Nikoli Manzavinu, Lovri Periandru, Aleksandru, Ivanu Butuanu, Nikoli i Petru Matafaru. Dopunjuju se i korigiraju postojeće genealogije pojedinih obitelji, posebno klana "Vitača" iz kojeg potječe Lampridije, te Matafara. Kao osobito zanimljiv slučaj izdvaja se nadbiskup Lovro Periander koji je po svemu sudeći bio potomak mletačkih naseljenika u Zadar. Ukazuje se posebno i na članove obitelji spomenutih nadbiskupa koji su bili nositelji svjetovnih i duhovnih časti.