Upoznavanje mladih sa znanošću u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima - Hrvatić, Neven (Array, 1994)
Izvannastavne i izvanškolske aktivnosti imaju važno mjesto u realizaciji složenih ciljeva odgoja i obrazovanja - upoznavanje mladih sa znanošću, kao i isticanje mladih izrazitijih sposobnosti. Daroviti i mladi koji pokazuju pojačani interes mogu se baviti različitim aktivnostima i područjima te stjecati iskustva kako bi razvili dispozicije. Iskustva iz svijeta posvjedočuju važnost izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti i skrbi za darovite. Autor na primjeru modela ljetne škole astronomije obrazlaže zašto su ljetne škole i drugi oblici namijenjeni učenicima koji pokazuju najbolji uspjeh i oblikovaniji interes za pojedino područje idealno mjesto za upoznavanje znanosti i razvoja kreativnosti mladih.