Škola i slobodno vrijeme - Hrvatić, Neven (Array, 1999)
"Nova hrvatska škola", ili barem kako bi ona trebala izgledati, kao konceptualni pomak u odnosu na "tradicionalnu školu" temelji se i na premisama kako je suvremeni odgoj i obrazovanje usmjeren prema osposobljavnju za znanstveno-tehnološki razvoj, multikulturalizam-interkulturalizam, demokraciju i međunarodno razumijevanje. Izvannastavne i izvanškolske aktivnosti imaju u ostvarivanju ovih ciljeva veliko značenje. Uz stjecanje znanja, nove kvalitete znanja, važna je zadaća poticanje interesa, pobuđivanje znatiželje, identifikacija i podrška darovitih i učenika koji pokazuju pojačani interes za pojedina područja. Slobodne aktivnosti pogodno su mjesto za poticanje društveno-korisnih aktivnosti, posebice u području socijalnih odnosa. Znanja se ne stiću samo u nastavi (školi), već i kroz široku lepezu aktivnosti u slobodnom vremenu. U ovom kontekstu, uloga škole u odnosu na slobodno vrijeme učenika, posebice u procesu razovoja kulture provođenja slobodnog vremena, postaje sve značajnija i odgovornija.