Kultura i izobrazba Roma - Hrvatić, Neven (Array, 1998)
Romi u Europi i Hrvatskoj, zbog svoje rasprostranjenosti i transnacionalnog identiteta, čine posebnu, povijesnu, autohtonu manjinu. Konceptualizacija ustroja odgoja i obrazovanja Roma u Hrvatskoj može se sagledati kroz komplementarne aspekte: odgoj i obrazovanje Roma u redovnom školskom sustavu, dopunski oblici odgoja i obrazovanja za romsku djecu i specifičan i cjelovit sustav odgoja i obrazovanja za Rome. Definiranje i istraživanje značajnih postupaka i odrednica u pristupu konceptualizacije ustroja sustava odgoja i obrazovanja Roma u Hrvatskoj, može postati središnje područje na putu prema stvarnoj promjeni položaja Roma u interkulturalnom okružju u kojem žive više od šest stoljeća.