Realnost i leksikalizacija: Instrumenti kao Činitelji - Zovko Dinković, Irena (2001)
Neki jezici dopuštaju da se Instrumenti pojave kao Činitelji sa sintaktičkom funkcijom subjekta, iako u mnogim slučajevima aktivnost ne vrši živo biće. Drugi jezici pak ne dopuštaju nežive Činitelje pa tako Instrumentima nikad ne može biti dodijeljena ova semantička uloga. Ovo odražava činjenicu da jezik nije savršeno zrcalo stvarnosti i da moramo razlikovati sam događaj od leksičkih jedinica koje nam pojedini jezik stavlja na raspolaganje pri izražavanju tog događaja.