Hrvatska standardizacija inventara ličnosti - NEO PI-R i NEO FFI - Pinjušić, Katarina (Array, 2005)
Revidirani NEO inventar ličnosti (NEO PI-R ; autori P. T. Costa i R. R. McCrae) namijenjen je mjerenju 5 velikih faktora ličnosti. Inventar predstavlja rezultat desetljeća faktorsko-analitičkih istraživanja strukture ličnosti na normalnim i kliničkim uzorcima te omogućuje sveobuhvatnu i detaljnu procjenu ličnosti na normalnim i kliničkim uzorcima odraslih osoba (od 17 godina na više). NEO PI-R inventar je temeljen na petfaktorskom modelu ličnosti i obuhvaća sljedeće faktore/domene: neuroticizam, ekstraverzija, otvorenost, ugodnost i savjesnost, Svaka domena je reprezentirana s po 6 faceta, koje predstavljaju specifične osobine nižeg reda. Jedna od brojnih vrijednosti inventara je postojanje oblika S (za samoprocjenu) i oblika P (za procjenu opažača). Oblik P koristi se za dobivanje neovisnih procjena položaja neke osobe u svih pet domena ličnosti, a može biti izuzetno koristan u slučajevima u kojima je poželjno validirati ili nadopuniti samoiskaze. Norme za oba oblika NEO PI-R inventara podijeljene su u dvije dobne skupine - norme za mlađu studentsku dob (17-20 godina) i norme za odrasle (21 godina i više). NEO PI-R ima široko područje primjene u organizacijskoj psihologiji, kliničkoj i savjetodavnoj psihologiji, edukacijskoj psihologiji, profesionalnom usmjeravanju i psihijatriji. NEO petofaktorski inventar (NEO FFI ; autori P. T. Costa i R. R. McCrae) skraćeni je oblik NEO PI-R inventara. Omogućuje dobivanje procjene položaja neke osobe u pet domena u kratkom vremenu. NEO FFI također ima oblik S (samoprocjena) i oblik P (procjena), te norme za dvije dobne skupine ispitanika.