Obitelj i siromaštvo - stavovi prema djeci kao riziku siromaštva - Nikodem, Krunoslav (Array, 2005)
Rad se temelji na rezultatima empirijskog istraživanja "Praćenje siromaštva u Hrvatskoj" koje je provedeno tijekom ožujka i travnja 2004. godine na troetapnom probabilističkom uzorku (za cijelu populaciju) 1216 odraslih građana Hrvatske razdijeljenih u šest regija. Upitnik je sadržavao 63 pitanja i 332 varijable. Rad analizira stavove hrvatskih građana spram djece u kontekstu samohranih roditelja i obitelji s većim brojem djece. Polazi se od pretpostavke o negativnom utjecaju modernizacijskih procesa (npr. opće povećanje obrazovanosti, zapošljavanje žena izvan kuće na tržištu rada, sekularizacija i individualizacija) na stavove o djeci. Nadalje, stavovi spram djece analiziraju se u kontekstu subjektivne i relativne linije siromaštva. S tim u vezi, osnovna hipoteza rada je da će ispitanici koji su siromašni (i koji se smatraju siromašnima), te oni s nižim stupnjem obrazovanja, starije životne dobi, iz ruralnih sredina, koji se smatraju religioznima i koji su bliži koncepciji "osobnog Boga" biti skloniji stavu o djeci kao "prednosti" u životu. S druge strane, ispitanici koji nisu siromašni (niti se smatraju siromašnima), koji imaju viši stupanj obrazovanja, te koji su mlađe životne dobi, iz urbanih sredina koji se smatraju nereligioznima i koji su bliži koncepciji nadprirodnog u smislu "duha ili životne sile" bit će skloniji stavu da su djeca "nedostatak", odnosno "smetnja" u životu.