Hrvatska standardizacija BFQ-a - Jutriša, Dunja (Array, 2005)
Big Five Questionnaire (BFQ ; autori: G.V. Caprara, C. Barbaranelli, L. Borgogni) je upitnik razvijen u okviru petofaktorskog modela ličnosti pri čemu se osobito vodilo računa o: ekonomičnosti u broju čestica i poddimenzija ; bliskosti s tradicionalnim petofaktorskim klasifikacijama i njihovim poddimenzijama te povezivanju mjera pet faktora s mjerom koja bi upućivala na sklonost prezentiranju iskrivljene slike o sebi. BFQ se sastoji od 132 čestice kojima se zahvaća pet velikih faktora ličnosti: energija (E), ugodnost (U), savjesnost (S), emocionalna stabilnost (ES) i mentalna otvorenost (MO). Svaki faktor ličnosti uključuje dvije poddimenzije koje se odnose na različite aspekte pripadajuće dimenzije. Upitnik također uključuje ljestvicu laži (L) kojom se utvrđuje u kojoj je mejri ispitanik sklon davanju lažne slike o sebi. U okviru standardizacije BFQ-a u Hrvatskoj prikupljeni su podaci na normativnom uzorku koji se sastojao od 995 ispitanika (499 mladića i 496 djevojaka) u dobi od 16 do 24 godine, prosječne dobi od 18 godina. Izrađene su i norme za situaciju selekcije temeljene na uzorku od ukupno 407 ispitanika (136 muškaraca i 269 žena) koji su sudjelovali u postupcima selekcije za poslove gdje je najčešći broj kandidata bio visoke stručne spreme te ekonomskog usmjerenja. BFQ ima široko područje primjene u organizacijskoj, kliničkoj, savjetodavnoj i edukacijskoj psihologiji te profesionalnom usmjeravanju i psihijatriji.