Sažeti prikaz prvih dvaju razdoblja razvoja testova i testiranja u Hrvatskoj - Matešić, Krunoslav (2005)
Autor drži da bi se ukupan razvoj testova i postupaka testiranja u Hrvatskoj mogao podijeltii u četiri razdoblja. Prvo je razdoblje sporadičnog objavljivanja psihodijagnostičkih instrumenata. Ono traje od prije 1. svjetskog rata, kada je u Zagrebu objavljen prvi prijevod Binet-Simonove ljestvice i završava odlukom o osnivanju Stanice/Savjetovališta za izbor zanimanja koja je donijeta 1931. Drugo je razdoblje trajalo od 2. siječnja 1932. god., nakon što je počelo s radom Savjetovalište pri izboru zanimanja pri Trgovinskoj komori u Zagrebu te traje do 18. prosinca 1948. god. kada nakon političkog napada na testove i praksu testiranja dolazi do ukidanja uporabe testova u Hrvatskoj. Treće razdoblje počinje 1952. god. nakon obnove rada profesionalnog usmjeravanja i uz određene podetape traje do stvaranja samostalne Republike Hrvatske. Četvrto razdoblje počinje nakon stjecanja nezavisnosti. U priopćenju se navode detaljni podaci o razvoju testova u prva dva razdoblja, uz obrazloženje zašto se autor odlučio za predloženu klasifikaciju.
Pregledni rad.
HRV