Evaluacija specijaliziranih terapijskih programa za posttraumatske poremećaje uzrokovane ratnom traumom - Frančišković, Tanja; Ljubotina, Damir; Jurcan, Vlatka Antić, Ivana (2005)
Još uvijek postoje nedoumice vezane za terapijski pristup poremećajima uzrokovanim ratnom psihotraumatizacijom. Dosadašnja istraživanja ukazala su na relativnu neefikasnost terapijskih programa osobiti kod veterana. Ovo je istraživanje provedeno u sklopu istraživačkog projekta Europske komisije STOP, 5. okvirni program, na uzroku od 517 ispitanika, prognanika, civila i veterana koji su se javili na liječenje radi posttraumatskih smetnji i bili uključeni u terapijske programe za osobe s poremećajima uzrokovanim ratnom psihotraumatizacijom. Cilj mu je bio utvrditi efekte specijaliziranih terapijskih programa koji su se provodili u sklopu specijaliziranih centara u Hrvatskoj, BiH i SciG. Svi terapijski programi bili su koncipirani kao kombinacija psihoterapije i medikamentozne terapije. Mjerenje je izvršeno na početku terapije, nakon tri mjeseca i nakon godinu dana od početka terapije. Primjenjeni su slijedeći upitnici: IES, MANSA CAPS i Upitnik zadovoljstva terapijom. Rezultati pokazuju statistički značajno smanjenje intenziteta simptoma iz skupine ponovnog proživljavanja i pojačane pobuđenosti u znatnijoj mjeri, i izbjegavanja u manjoj mjeri između prvog i drugog i prvog i trećeg mjerenja za skupinu prognanika i civila na IES, te značajno smanjenje ukupnog CAPS rezultata. Kod veterana značajno smanjenje iskazuje se tek nakon trećeg mjerenja u odnosu na prvo. Smanjenje rezultata na CAPSu jeste značajno nakon godinu dana ali još uvijek iznad praga dijagnoze PTSPa. Zadovoljstvo tretmanom kod izbjeglice postupno opada tijekom godine dana a kod skupine veterana postupno raste. Možemo zaključiti da su rezultati terapijske intervencije kod izbjeglica uključenih u terapijske programe polučeni i vidljivi već nakon tri mjeseca, dok je za pozitivne rezultate kod veteranske skupine potrebno dulje vrijeme. U raspravi se navode mogući razlozi dobivenih rezultata.
Ovo je istraživanje provedeno u sklopu istraživačkog projekta Europske komisije STOP, 5.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV