Pečati legije VII Claudiae piae fidelis u rimskoj provinciji Dalmaciji - Tončinić, Domagoj; Babić, Angela; Librenjak, Anita (2005)
G. Alföldy je 1967. godine analizirao rasprostranjenost pečata vojnih postrojbi u rimskoj provinciji Dalmaciji i ustanovio da su tu vrstu nalaza za sobom ostavile četiri postrojbe – legio XI Claudia pia fidelis (Burnum, Dolac i Salona), legio VIII Augusta (Smrdelji, Burnum, Asseria, Gradčine), legio IV Flavia felix (Smrdelji, Burnum, Asseria, Promona, Andetrium, Salona i Vitina) i cohors VIII voluntariorum civium Romanorum (Tilurium, Andetrium, Salona). U usporedbi sa provincijama na granicama Carstva – Britanija, Germanija i Panonija – u Dalmaciji je zabilježen relativno mali broj vojnih pečata. To se može objasniti relativno kratkim boravkom značajnijih vojnih postrojbi u Dalmaciji, koji se uz to datira u razdoblje do sredine 1. st. pr. Kr. kada pečati vojnih postrojbi na ciglama još nisu bili uobičajeni. Nedostatak znatnijih nalaza pečata vojnih postrojbi u Dalmaciji može se doduše objasniti i malobrojnim istraživanjima rimskih vojnih lokaliteta, što se u tom trenutku prije svega odnosilo na Tilurium, logor u kojem je za vrijeme svog boravka u provinciji Dalmaciji boravila legio VII. U međuvremenu su znanstvena istraživanja – arheološka iskopavanja u Tiluriju i analiza muzejskih inventara - u okviru projekta Rimski legijski logori u Hrvatskoj – Tilurij (0130460) popunila tu prazninu i promijenila sliku o rasprostranjenosti vojnih pečata u Dalmaciji. - Na popis nalazišta pečata legije IV. Flaviae felix mora se uvrstiti i Tilurium, a na popisu postrojbi koje su u rimskoj provinciji Dalmaciji proizvodile cigle s pečatima moraju se uvrstiti dvije nove – cohorts III Alpinorum i legio VII Claudia pia fidelis. Pečati VII. legije na ovom se mjestu po prvi put objavljuju i analiziraju u kontekst ostalih pečata vojnih postrojbi u provinciji Dalmaciji.
Projekt MZOS
HRV