Tekst kao kontekst polifuncionalnosti standardnoga jezika - Peti-Stantić, Anita (Array, 2004)
U referatu se, na osnovi razumijevanja polifunkcionalnosti standardnoga jezika kao jedne od njegovih konstitutivnih sastavnica, usporedno analiziraju sintaktički opisi i oprimjerenja u aktualnim gramatikama hrvatskoga i slovenskoga jezika. Pri tome se na teorijskoj razini raspravlja o mogućnosti određivanja kriterija za razlikovanje pojedinih funkcionalnih stilova na rečeničnoj razini. Nastojat ćemo pokazati kako se u navedenim gramatikama pristupa funkcionalnostilskoj razvedenosti standradnoga jezika i ispitati upućuje li se u njima eksplicitno i/ili implicitno na razliku u normativnom statusu nekih, prije svega sintaktičkih rješenja, koja ovise o pripadnosti određenom funkcionalnom stilu. Posebno ćemo se baviti zastupljenošću razgovornog funkcionalnog stila prilikom oprimjerivanja uočenih jezičnih pravilnosti. U tom ćemo kontekstu upozoriti na nesrazmjer između rasprostranjenosti govorenoga diskursa u cjelini jezične djelatnosti i njegova gotovo potpunoga zanemarivanja u gramatičkim opisima.