Sposobnost između lingvistike i komunikacije - Peti-Stantić, Anita (Array, 2005)
U radu se, na osnovi sposobnosti razumijevanja i proizvodnje relevantnih jedinica (rečenica i iskaza), raspravlja o pojmovima jezične sposobnost i sposobnost isporazumijevanja. Jezična se sposobnost pri tome razumije kao ona koja omogućuje ostvarivanje govornih činova, a sposobnost sporazumijevanja problematizira se s obzirom na mogućnost utvrđivanja nužnih i dovoljnih uvjeta svoga ostvarivanja. Autorica uočenu razliku u njihovu tretmanu tumači kao posljedicu razlike u procjeni gramatičnosti i konteksta, koje treba smatrati bitnim obilježjima tih dviju sposobnosti.