Europski smjerovi hrvatske međuratne trgovine. Primjer Banovine Hrvatske (1939.-1941.) - Šute, Ivica (2006)
U vrijeme Banovine Hrvatske smjerovi trgovine bili su nužno uvjetovani političkim i gospodarskim utjecajima na širem Srednjoistočnom prostoru Tijekom 30-ih godina 20.stoljeća Kraljevina Jugoslavija našla se gospodarski vezanom uz golemo tržište Trećeg Reicha, kojemu je posebno interesanto bilo područje Banovine Hrvatske, bogato boksitom i stočnim proizvodima. Od 1939. do 1941. godina većina proizvoda i sirovina iz Banovine Hrvatske izvozila se u Treći Reich i Kraljevinu Italiju te su ti izvozni aritkli služili servisiranju njemačke i talijnske ratne industrije.
Projekt MZOS
HRV