Dijalekti, standard i sociolingvistički aktivizam - Kapović, Mate (2006)
Hrvatska je jezikoslovna scena (poglavito kroatističko-standardološka) još preduboko uronjena u zastarjele 19-ostoljetne poglede na jezik. Standard se smatra svetinjom, a stav je prema dijalektima (iako uglavnom između redaka) omalovažavajuć. Stav se prema dijalektima treba promijeniti ponajprije među jezikoslovcima, a zatim se sociolingvističkim aktivizmom, odnosno javnim djelovanjem jezikoslovaca u medijima, treba utjecati na javno mnijenje i promicati dijalekatnu snošljivost i pozitivan pogled na dijalekte. Važno je uvjeriti same govornike dijalekata da je njihov materinski govor jednako vrijedan kao i standard i da ga se ne smiju sramiti.
HRV