Przetłumaczalność polskiej dokonaności na język chorwacki (na przykładzie tłumaczenia książki Hanny Krall Zdążyć przed Panem Bogiem - Kryžan-Stanojević, Barbara; Stanojević, Mateusz-Milan (2005)
Wydawałoby się, że tłumaczenie na język bliski językowi oryginału jest prostsze niż w przypadku języków genetycznie odległych. Przekonanie to jest niezwykle mylące. Podobieństwo języków bowiem ułatwia co prawda rozumienie, często jednak utrudnia tłumaczenie. Zarówno język polski jak i chorwacki posiadają kategorię dokonaności. Bliskość tych dwu języków daje złudną nadzieję, że w przypadku kategorii gramatycznej, którą oba języki posiadają nie powinno być kłopotów z tłumaczeniem. W artykule, na podstawie własnego tłumaczenia na język chorwacki książki Hanny Krall Zdążyć przed Panem Bogiem autorzy przedstawią rozbieżności między oryginałem i przekładem, wynikające z rozmaitych konceptualizacji dokonaności niektórych czasowników w obu językach.
Poljski