Relativizam i univerzalizam u Lakoffovoj kognitivnoj teoriji - Stanojević, Mateusz-Milan (2003)
Women, Fire, and Dangerous Things glavno je djelo Georga Lakoffa, u kojem autor iznosi svoj pogled na čovjekov um i jezik. Jezik je, prema Lakoffu, činjenica koja je neposredno i neodvojivo vezana uz ljudski um. Ovo je dodirna točka njegova pogleda i svojevrsni nastavak tradicije sadržane u misli E. Sapira i B.L. Whorfa. Članak će pokušati prikazati sličnosti i razlike u navedena tri pogleda na jezik, uz poseban osvrt na izrečene i implicitne stavove trojice autora prema jezičnom relativizmu i univerzalizmu.
HRV