Zaštitna arheološka istraživanja lokaliteta Pećina Zemunica na trasi Jadranske autoceste - Šošić, Rajna; Karavanić, Ivor (2005)
Tijekom veljače, ožujka, travnja i svibjna 2005. godine provedena su zaštitna arheološka istraživanja lokaliteta Pećina Zemunica. Lokalitet se nalazi na dionici Jadranske autoceste Dugopolje - Bisko, u neposrednoj blizini mjesta Bisko. Pećina je dimenzija 16 x 18 m, s ulazom okrenutim prema sjeveru, a na sredini svoda pećina ima prirodni otvor. Tijekom istraživanja otvorene su tri sonde. Utvrđena je stratigrafija od ranog brončanog doba do impresso kulture ranog neolitika. Sloj impresso kulture vrlo je bogat keramičkim nalazima s vrlo raznovrsnim motivima i načinima ukrašavanja. Izravna ljudska aktivnost zabilježena je u vidu mnogobrojnih vatrišta koja su bila najvjerojatnije u kratkoročnoj uporabi. Prema nalazima, vatrišta se mogu vremenski atribuirati u razdoblje ranog brončanog doba te impresso kulture ranog neolitika. Uz keramičke nalaze, pronađeni su i mnogobrojni faunistički ostaci, nekoliko keramičkih utega te cijepani litički nalazi, među kojima se osobito ističe bifacijalno obrađena strelica od rožnjaka. Prema postojećim ostacima ljudske aktivnosti u pećini, pretpostavlja se da je bila korištena kao privremeni zaklon.
Projekt MZOS
HRV