Politički stavovi: aktualne procjene - Čulig, Benjamin (Array, 2005)
Tijekom lipnja 2004. godine provedeno je istraživanje na temu "Modernizacija i identitet hrvatskog društva" na slučajnom reprezentativnom i stratificiranom uzorku (N=1202). Jedna od dionica projekta bila je istraživanje prihvaćenosti političkih koncepata i analiza mišljenja o aktualnim političkim problemima. Rezultati koje iznosimo odnose se na mišljenja ispitanika o aktualnim političkim procjenama, odnosno na potencijalne stavovske strukture vezane uz njih. U istraživanju je primijenjena metoda ankete, a skala procjene Likertova tipa sastojala se od 21 čestice s pridruženom ordinalnom skalom slaganja. Na dobivene rezultate primijenili smo faktorsku analizu pod komponentnim modelom uz GK-kriterij za zaustavljanje ekstrakcije faktora te varimax transformaciju bazične solucije. Dobivena su četiri faktora koji tumače 51% ukupne varijance. Shodno sadržaju, faktore smo imenovali:1. RAZVOJNI DEFETIZAM, 2. EUFORIJSKI OPTIMIZAM, 3. SOCIJALNO-EGALITARNA KRITIKA DRUŠTVA, 4. POVJERENJE U KULTURU I INSTITUCIJE CIVILNOG DRUŠTVA. Riječ je o četiri sadržajno i konotacijski neovisne dimenzije koje sugeriraju četiri različite stavovske optike. To znači da je potencijalni konsenzus političkih aktera u najmanju ruku problematičan jer ne polaze od iste osnove. Dakle, možemo zaključiti da će se i potencijalni rješavatelji društvenih problema morati prvo dogovoriti oko predmeta konsenzusa pa tek nakon toga pristupiti rješavanju problema.