Problem identiteta u Andrićevoj ''Travničkoj hronici'' - Nemec, Krešimir (Array, 2004)
Roman ''Travnička hronika'' poslužio je u tekstu kao predložak za analizu Andrićeve koncepcije kulturnih identiteta i njegovo viđenje mogućnosti dijaloga i koegzistencije različitih kultura, nacija i konfesija. Stavljajući nagalasak na specifičnost života na civilizacijskoj razdjelnici, odnosno na bosanskom zemljopisnom, povijesnom i duhovnom kompleksu, Andrić izravno sučeljuje kulturne identitete i običajne razlike koje iz njih proizlaze. Stoga oni i njihove izvedenice tvore u tematskom sustavu niz opozicijskih značenjskih parova i izvor su stalnih konflikata i brutalnih nasilja. I svi su likovi, bez obzira na stupanj individualizacije i psihološke raščlanjenosti, samo eksponenti zajednice kojoj pripadaju. Multikulturalna bosanska zajednica funkcionira po ''zakonu protivnosti'', dok je ideja tolerancije i suživota različitih kultura, vjera i nacija predstavljena kao utopijski projekt.