Globalna etika, kulturni pluralizam, demokracija - Spajić-Vrkaš, Vedrana (1997)
U prilogu se globalna etika, kulturni pluralizam i demokracija problematiziraju glede ideje globalne održivosti, te se u tom kontekstu govori o ulozi i mogućnostima odgoja i obrazovanja. U uvodnom dijelu teksta raspravlja se o globalnoj preobrazbi kao preduvjetu održivog razvoja i referentnom okviru promjena u odgoju i obrazovanju. Potom se kritički govori o prihvaćanju ideje pluraliteta i demokracije te o novim modelima odgoja i obrazovanja koji se uvode kao odgovor na izazove demokracije. U trećem dijelu određuje se uloga i dimenzije globalne etike, a u završnom se progovara o potrebi preispitivanja, a onda i osnaživanja, međunarodnih polazišta i mehanizama zaštite globalnih interesa. Po svom sadržaju, kritičkim uvidima i naznakama pravaca razvoja kojima će se u odgoju i obrazovanju učinkovito odgovoriti na prijeku potrebu globalnog održanja, ovaj rad je pregledne naravi i, kao takav, predstavlja solidan doprinos antropologiji odgoja i obrazovanja i teoriji interkulturalnog odgoja i obrazovanja.
HRV