Neka obilježja tučepskoga djetinjstva u prvoj polovici XX stoljeća - Spajić-Vrkaš, Vedrana (Array, 1996)
Autorica razmatra učinke modernizacije na promjene obiteljskog i društvenog položaja djece rane školske dobi te iznosi dio rezultata empirijskog istraživanja u selu Tučepi, koji su u znatno širem obliku objavljeni u posebnoj studiji. Ona ističe da modernizacija nije utjecala samo na promjene u svijetu odraslih nego je znatno izmijenila sadržaj i manifestacije djetinjstva i odnose između roditelja i djece. Promjene se osobito u vidljive u povećanoj usmjerenosti roditelja na dijete, što početkom druge polovice stoljeća pokazuje značajke pedocentrizma, produženju razdoblja djetinjstva u kojemu se dječje radne obveze zamjenjuju igrom i školskim učenjem, te u porastu roditeljske sklonosti za materijalnim zbrinjavanjem djece tijekom čitava života. Znanstveni doprinos ovog rada antropologiji djetinjstva, kao dijelu antropologije odgoja i obrazovanja, očituje se u izboru teme i pristupu njezinoj obradi. Autorica se prihvatila u našoj pedagogiji zapostavljenog područja - razmatranja promjena u shvaćanju djetinjstva i društvenog položaja djece do kojih dolazi pod utjecajem nagle modernizacije seoske sredine na predlošku etnografskog istraživanja.