Hemisferalna dominantnost kod djece s umjetnom pužnicom - Runjić, Nađa (Array, 2004)
Umjetna je pužnica tehnološki najsofisticiranije slušno pomagalo koje omogućava optimalan razvoj slušanja i govora. Iako je periferni ulaz osposobljen, slušanje još nije postignuto jer središnji mehanizmi nisu aktivni i moraju naučiti kako prenijeti akustičku informaciju, kako očistiti i strukturirati signal. Lijeva moždana hemisfera dominantna je za procesiranje jezika. Cilj je ovog rada istražiti postoji li razlika u slušanju i govoru djece s umjetnom pužnicom, ovisno o strani ugradnje te utjecaj rane ugradnje umjetne pužnice na dominantnost hemisfere (utjecaj periferne funkcije na središnju). Ispitano je dvadesetero gluhe djece s umjetnom pužnicom u predjezičnom stadiju u dobi od 3 do 11 godina. Djeca su rehabilitirana po Guberininoj verbotonalnoj metodi u Poliklinici SUVAG u Zagrebu. Provedena je tonalna audiometrija, audiometrija evociranih potencijala, govorna audiometrija, verbotonalna audiometrija i psihološka evaluacija. Rezultati su uspoređivani s obzirom na lateralizaciju funkcije te rezultate govorne i slušne procjene. Godinu dana nakon ugradnje umjetne pužnice i rehabilitacije ispitanici pokazuju značajno poboljšanje slušne razine, slušanja i govora. Djeca s umjetnom pužnicom na dominantnom uhu bolje slušaju od kontrolne grupe. Prvi rezultati pokazuju značajnu ulogu hemisferalne dominantnosti u uspješnosti slušanja kod djece s umjetnom pužnicom. Periferno slušanje utječe na središnje slušne sposobnosti i na lateralizaciju u slušanju.