Povijest testova i testiranja u Hrvatskoj - Matešić, Krunoslav (Array, 2004)
U Hrvatskoj se uz minimalne prekide sustavno testira od početka 1930-ih, od kada je osnovano Savjetovalište za izbor zvanja. U početku rada Savjetovališta rabljene su adaptacije nekih inozemnih testova, da bi od 1937. krenulo korištenje testova Ramira i Zorana Bujasa.