Odgojitelj-refleksivni praktičar i pedagoška dokumentacija - Petrović-Sočo, Biserka (Array, 2001)
Praktično je područje kompleksno, unaprijed nedeterminirano, pa su svakodnevno nužni fleksibilni i inovativni pristupi i inovacije. Obrazovanje refleksivnog praktičara po Schonu je elementrni ključ rješavanja problema profesionalnog obrazovanja. Samorefleksija i refleksija bitne su za konstruiranje i kreiranje onih praktičnih situacija o kojima praktičar zajedno sa svojim kolegama promišlja, analizira i planira promjene u lokalnim u konkretnim uvjetima. Pedagoška dokumentacija u kritičkoj i demokratskoj raspravi u tome mu može i treba biti veliki oslonac. Uz uvjet da se odgojitelj angažira u transformaciji vlastite prakse i uvjeta u kojima je obavlja, primjena pedagoške dokumentacije kao videorefleksivne metodologije vodi ga do osvješćivanja, razumijevanja i evaluiranja osobnog vrijednosnog sustava, normi te filozofskih i psiholoških pretpostavki. Također mu pomaže razviti mišljenje o vlastitom mišljenju (metamišljenje) i ko-konstruirati znanja o kolaborativnom socijalnom procesu s djecom i odraslima.