Ratna iskustva i stupanj subjektivnog stresa djecu u Osijeku i ostalim područjima Republike Hrvatske - Franc, Renata; Kuterovac, Gordana; Matulić, Vesna Miharija, Živana (1993)
U okviru projekta UNICEF-a za Republiku Hrvatsku "Psihološko-pedagoška pomoć učenicima stradalima u ratu" prikupljeni su podaci o ratnim iskustvima i subjektivnom stresu od 5825 učenika. U prosjeku djeca su najčešće doživjela situacije neizravne osobne ugroženosti, zatim iskustva vezana uz progonstvo i iskustvo koje karakterizira briga za druge osobe. Znatno rjeđe, ali ipak relativno često doživljena su vrlo traumatična iskustva svjedočanstva ranjavanja, ubijanja drugih ljudi, te iskustva izravne osobne ugroženosti. Djeca prognanici i izbjeglice u prosjeku su češće doživjela sve vrtse obuhvaćenih ratnih iskustava od djece iz ne kriznih i djece iz kriznih područja. Sukladno tome prognanici i izbjeglice u prosjeku postižu i značajno više rezultate na Skali utjecaja događaja, tako da je među njima u prosjeku čak svako treće dijete pod izrazitim stupnjem subjektivnog stresa. Među djecom iz ne kriznih područja i djecom iz kriznih područja njih oko 15% je pod izrazitim stupnjem subjektivnog stresa. Djeca iz Osijeka iako nešto češće izvještavaju o pojedinim vrstama ratnih iskustava (što je i razumljivo budući da se osijek među obuhvaćenim kriznim područjima izdvaja po intenzitetu i trajanju pretrpljenih neprijateljskih napada) imaju podjednaki stupanj subjektivnog stresa kao i djeca iz ostalih kriznih područja Republike Hrvatske.
HRV