Mir među religijama kao pretpostavka mira u svijetu Religijski identitet, konflikti i dijalog - Cifrić, Ivan; Nikodem, Krunoslav (2004)
Hrvatsko društvo u razdoblju tranzicije suočava se s dva važna međusobno povezana problema glede socio-kulturnih perspektiva. To je pitanje globalizacije i pitanje identiteta. U kontekstu tih pitanja važna je uloga religije: s jedne strane kao osnova u stvaranju svjetskog etosa za postizanje mira i pravednijeg svjetskog poretka, a s druge strane u konkretnoj praksi kao pitanje oblikovanja demokratskog društva i identiteta. S tim u vezi u radu se polazi od teze Hansa Kunga da je mir među religijama jedna od ključnih pretpostavki mira u svijetu. Rad analizira teorijske pristupe koncepciji identiteta i društvenih uloga religije, te rezultate dva empirijska istraživanja. Prvo istraživanje je "Modernizacija i identitet hrvatskog društva", provedeno tijekom travnja/svibnja 2004. godine individualnim anketiranjem na reprezentativnom uzorku stanovništva Republike Hrvatske (N=1202). Drugo istraživanje, o međureligijskim odnosima i bazičnim vrijednostima svjetskog etosa, provedeno je tijekom siječnja/ožujka 2004. godine metodom ankete (skupno anketiranje) na prigodnom uzorku 333 studenta i studentica Sveučilišta u Zagrebu. Rezultati prvog istraživanja pokazuju da hrvatsko društvo, unatoč povijesnoj slojevitosti i religijskoj raznolikosti, s jedne strane odražava karakteristike tradicionalne religioznosti, a s druge, tendencije fenomena postmoderne religioznosti. Rezultati drugog istraživanja pak pokazuju prepoznavanje važnosti mira među religijama za mir u svijetu, no i sumnju u vjerojatnost ostvarenja tog mira. Također, rezultati pokazuju da odnosi između vjerskih zajednica u Hrvatskoj, za sada, nisu takvi da bi se moglo govoriti o uspješnom zajedničkom nastojanju na dobrobiti čovjeka. No primjetna je i optimistična procjena ispitanika o mogućnostima buduće suradnji između triju vjerskih zajednica.
Projekt MZOS
HRV