Leksičke osobitosti mjesnih govora slavonskoga dijalekta u vinkovačkome kraju - Petrović, Bernardina (Array, 2004)
Vinkovački je kraj izrazito zanimljivo dijalektološko područje na kojemu se susreću staroštokavski mjesni govori slavonskoga dijalekta kojima se služi starinačko pučanstvo i novoštokavski mjesni govori kojima se služe doseljenici. Opis je pojedinih mjesnih govora slavonskoga dijalekta u vinkovačkome kraju dobro zastupljen u dijalektološkoj literaturi. Dijalektološki opis međutim, usmjeren poglavito na fonološku i morfološku razinu, nužno mora uključiti i leksičko-semantičku razinu te definirati i opisati leksičke osobitosti tih mjesnih govora, jer cjelovita opisa jednoga mjesnoga govora ili skupine mjesnih govora ne može biti bez opisa semantičke razine. U radu se ukazuje na dvije bitne značajke semantičkoga opisa leksičkoga sustava mjesnih govora slavonskoga dijalekta u vinkovačkome kraju, na sastavljanje konceptualnoga obrasca i na opis semantičkih odnosa na paradigmatskoj i sintagmatskoj razini.